Webbplatsens överlägg

Hamburgaren – en tidlös matklassiker

Hypen verkar aldrig nå sin kulmen när det kommer till denna tidlösa matklassiker – hamburgaren! Finrestauranger i Stockholm med hamburgare i alla former och format på menyn ploppar upp som svampar ur marken. Dock är det inte den slabbiga, kletiga och flottiga hamburgaren dessa finrestauranger vurmar för. Nej, idag vill restaurangbesökarna njuta av vällagade matkreationer med väl tilltänkta tillbehör och smakrika hamburgare som håller världsklass. Hypen kring hamburgaren är fastställd och numera en allemansrätt. Hamburgaren har återkommit, för att en gång för alla få återupprättelse – den är numera en maträtt att räkna med – även för finsmakaren. Hur kan det komma sig att hamburgaren seglat upp som en favorit på mathimlen gång efter gång?

 

Hamburgaren – en kort historik

Världens mest älskade maträtt, hamburgaren! Lika enkel som smakrik på upplevelser, variationer och tillbehör. I över hundra år har hamburgaren ätits av matglada fantaster världen över. Hur kom hamburgaren då till och vad anses vara dess ursprung som maträtt? Egentligen är det ingen matforskare som riktigt har belägg för hamburgarens uppkomst, de flesta framhåller dock att det startade i östra Europa. Tillagningsmetoden att göra små biffar gjorda på nötkött spreds vidare in mot Tyskland från Baltikum. Maträtten populariserades sedan i Hamburg och därav gavs namnet hamburgare. Vidare sägs det att matidén om hamburgaren spreds till USA av sjömän och handelsföretag från Europa under senare delen av 1800-talet. Hur mycket av denna historia som är verkligen är sann – är det faktiskt ingen historiker som riktigt vet helt säkert.

 

Från snabbmatskedjorna och gatuköken – in på finrestaurangen

Fenomenet med hamburgaren som flyttade in från gatuköken och snabbmatskedjorna till de finare restaurangerna kan kopplas till vad vi kan kalla ”gatuköksdöden” eller ”snabbmatsdöden”. I samma takt som hamburgarna flyttade in till restaurangerna skedde en parallel utveckling. Gatuköken som tidigare stått för matkulturen kring hamburgaren och korven förvandlades till thailändska, indiska eller vietnamesiska matkiosker. På det sättet kunde hamburgaren få en ny profilering – bort från gatuköken och snabbmatskulturen – in till finrestaurangerna och återuppstå som en kulinarisk maträtt – inte som en något man snabbt skall fylla magen med.

 

Hamburgerrestauranger i Stockholm

Utbudet har aldrig varit hetare, det är lätt att  välja en hamburgerrestaurang när man är i Stockholm. En blick i backspegeln, i slutet av 1990-talet nöjde sig de flesta med en snabbmatshamburgaren, oavsett det var från ett gatukök eller från en snabbmatskedja. Idag ser det annorlunda ut, allt fler vill ha en finburgare, gjord med omsorg och på högkvalitativa råvaror. Det verkar fullkomligt svämma över av nyöppnade finrestauranger som serverar gediget gjorda hamburgare. Fantasifulla matkreationer mellan två skivor bröd verkar inte ha några gränser när det kommer till deluxe hamburgarna. Vad sägs om saftiga cheeseburgare med ekologiskt dagsfärskt bakat hamburgerbröd, senap, majonnäs, ketchup och skivad silverlök med cheddarost?

 

Grovmalen köttfärs gjord på högrev, trippelfriterad pommes, het gurkmajonnäs, brioche bakat hamburgerbröd, svartpeppar stekt bacon, shiitake svamp och egen gjord hamburgerdressing. Listan på finrestaurangers olika varianter av ingredienser till den perfekta hamburgaren kan verkligen göra hur lång som helst. Vad som karaktäriserar finrestaurangens hamburgare i förhållande till gatukökets hamburgare och snabbmatskedjorna är kvalitén på råvarorna, brödet och köttet. På finrestaurangerna i Stockholm är hamburgare utformad och tillagad med allra största omsorg – när det kommer till smak och kvalité. Hamburgaren har kommit för att stanna och varianterna på denna maträtt kan göras på oändligt många olika sätt. Prova att sätta tänderna i en saftig och riktigt bra hamburgare och njut av denna matklassiker om och om igen.

 

Mellan två bröd

Ordet ”gourméburgare” seglade upp i mitten på 2000-talet och det skulle vara biff från Kobe, tryffel majonnäs och gryérerost om vartannat. Idag har hamburgaren alltmer återgått till ett mer ”tillbaka till framtiden” koncept, idag skall hamburgaren vara opretentiös på ett professionellt sätt. Råvarorna är allt idag, om de kommer från lokalproducerade producenter i närheten uppskattas det ofta av matgästerna och smaklökarna. Skillnaderna mellan finrestaurangernas olika utbud av hamburgare i Stockholm är tillbehören, köttfärsen och brödet. Det kan låta som att det inte kan vra så stor skillnad på en hamburgare och en hamburgare – tro mig det är det. Prova en riktigt tillagad, genomtänkt och smakrik lyxburgare och du kommer att förstå skillnaden på en hamburgare och en hamburgare!

 

Lämna ett svar