Webbplatsens överlägg

Viktigt med hygien i köket

En stor del av att ha ett restaurangkök är att se till att hygienen är på topp för att kvalitetssäkra restaurangen. Alla som någonsin har arbetat på en restaurang eller i ett kök vet hur viktigt det är att ha bra hygienrutiner och att de råvaror som används för att tillaga den mat som sedan hamnar på tallriken kommer från säkra leverantörer för att kvalitén på maten som serveras ska vara bra. Dessutom är det viktigt att tänka på klimatet och välja leverantörer och råvaror därefter. Med ständig ordning och hygien i köket kan kommunens livsmedelsinpektör alltid varmt välkomnas. I det här inlägget kan du läsa mer om hygien, hållbarhet och hur kommuner och restauranger samarbetar för att säkerställa att en viss standard hålls.

Hygienen i köket

Det är av största vikt att de som arbetar i köket på restaurangen är noga med hygienen eftersom det minskar risken för matförgiftning och bakteriespridning. Dessutom minskar matsvinnet, vilket också är viktigt att tänka på för dig som vill driva ett hållbart kök.

För det första ska alla som arbetar med livsmedel och jobbar i köket se till att tvätta händerna ordentligt innan de börjar att tillaga maten. Om du har rört vid rått kött eller fågelkött ska du också tvätta händerna direkt efteråt. Förutom att du ska tvätta händerna kommer här en lista på saker du bör tänka på när du arbetar i ett restaurangkök:

  • Laga inte mat om du nyligen varit sjuk.
  • Se till att arbetsytan är ren.
  • Använd rena redskap.
  • Skölj grönsaker.
  • Diska knivar, skärbrädor och andra redskap efter att du hanterat rått kött.
  • Sätt in färskvaror i kylen.
  • Använd arbetskläder.
  • Använd engångshandskar.

I varje restaurangkök bör det finnas rutiner och scheman för städning. Det är viktigt att allt blir rent i köket och att inget missas. Därför kan det vara bra att ha ett städschema.

Välj säkra leverantörer

Förutom att det är viktigt att kökspersonalen tänker på hygienen är det också bra att göra research och tänka till en extra gång vid valet av leverantörer. Eftersom de leverantörer av livsmedel och råvaror du väljer ut i slutändan är de som sätter maten på bordet är det viktigt att de är av hög kvalité. Det är viktigt att råvarorna är färska och kommer från bra förhållanden för att dina gäster ska vilja komma tillbaka till din restaurang. Därför ska du vara noggrann när du väljer ut leverantörer. Om du är osäker kan du alltid höra med andra inom branschen vilka leverantörer de har så att du vet vilka som har ett bra rykte och du kan undvika de med mindre bra rykte.

Förutom att leverantörerna är viktiga för att säkerställa kvalitén på råvarorna kan det också vara en god idé att välja lokala leverantörer. Inte minst för att råvarorna inte transporteras lika långt vilket kan påverka kvalitén, men också för att det i mångas ögon är positivt om restaurangen skyltar med att den samarbetar med lokala leverantörer. Sist men inte minst är det också bättre för miljön om du väljer lokala leverantörer, vilket även det är något som många värderar högt. Därför ska du välja dina leverantörer med omsorg och välja de säkra framför de osäkra, även om det skulle kosta mer så är det värt det.

Så kvalitetssäkras en restaurang

Idag finns det lagar och regler för att du ska få driva en restaurang. Något du bör sträva efter är att få en kvalitetsmärkning. Det kan se olika ut beroende på vilket län och vilken stad det gäller. Men i regel arbetar restaurangen tillsammans med kommunens miljö- och hälsonämnd för att säkerställa att hygienen hålls och att köket är en bra arbetsplats för de som jobbar där.

För att du ska få servera mat måste du registrera det hos kommunens miljöförvaltning. Sedan kommer de på kontroll. Några av kontrollerna innebär att de kollar till hanteringen av livsmedel, säkerställer så det inte finns några luft- eller vattenföroreningar och att arbetsmiljön är behaglig. Så snart som du har fått grönt ljus från dem kan du börja driva din restaurang.

Men något som kan vara bra att ha i åtanke är att en del av deras rutiner är att besöka restauranger och kök då och då för att säkerställa att allt går rätt till. De gör så kallade kvalitetskontroller där de går igenom hygien, buller, hanteringen av livsmedel och andra saker som finns i regelverken. Det är därför du alltid ska se till att hygienen hålls och att livsmedlen är av hög kvalité för att du ska få fortsätta driva din restaurang.