Webbplatsens överlägg

Tapas – den spanska plockmaten

Spanien är ett land som är känt för många saker. Förutom värmen och smörsångaren Julio Iglesias är Spanien också väldigt uppskattat för sin matkultur. I den här artikeln kommer du få mer information om spansk mat, med ett visst fokus på tapas eftersom det är en av de mest kända rätterna som på senare år hittat ut i världen och blivit allt mer populär. Inte minst i Sverige, där det bland annat finns många tiotals restauranger som erbjuder tapas i Stockholm .

Det spanska köket

Spanien ligger i södra Europa vid Medelhavet. De länder som ligger vid Medelhavet har en liknande matkultur och kallas därför medelhavsköket. Sedan kan maten skilja sig en del beroende på land. Men i korta drag kan vi summera medelhavsmat som maträtter från havet med olika varianter av fisk och skaldjur. Några exempel på vanligt förekommande råvaror är grönsaker, baljväxter, nötter, fårost och getost och det är vanligt att de använder olivolja i matlagningen.

Vad gäller det spanska köket är fisk och skaldjursrätter särskilt vanligt i de kustnära städerna. De använder gärna både vitlök, lök, paprika och olika varianter av örter för att smaksätta maträtterna. Förutom att tapas är en av Spaniens mest kända rätter är paella också ett bra exempel på en maträtt som är starkt förknippad med det spanska köket. Paella tillagas i ett stort kärl och ingredienserna kan variera. Det mest karaktäristiska för paella är det gula riset som fått sin färg och smak från saffran. Sedan kan maträtten innehålla olika typer av grönsaker, skaldjur eller kyckling.

Allt om tapas

En annan populär maträtt från det spanska köket är tapas. Tapas är ett samlingsnamn för smårätter och har sitt ursprung från Spanien. Namnet tapas kommer från det spanska ordet ’tapar’ som betyder ungefär att täcka. Man tror att det kommer från förr i världen då plockmaten främst serverades på barer där det lätt kunde bli problem med flugor. För att rätterna skulle hållas fräscha täckte man över dem. Från början var alltså tapas det som fanns på barmenyner runt om i Spanien.

Här i Sverige uppfattar vi tapas som en aptitretare eller snacks eftersom det påminner lite om våra egna smörgåsbord eller ett brännvinsbord som består av flertalet olika förrätter. Även fast tapas från början var enkla barrätter man åt tillsammans med en valfri dryck är det idag mer etablerat som en huvudrätt.

Typiska tapasrätter

Det finns egentligen inga begränsningar på vad du kan kalla för tapas. Men den röda tråden bör vara att rätterna är inspirerade av Medelhavet. Tapas kan bestå av en blandning mellan kalla och varma rätter. Det alla har gemensamt, förutom att de är influerade av medelhavsköket är att de är lätta att tillaga och att de serveras i mindre skålar eller fat.

På en typisk tapasmeny ska det finnas bröd, skinka, ost, oliver och korv. Korven ska helst vara av det kryddigare slaget såsom chorizo. Men i övrigt kan tapas bestå av olika varianter av smårätter. Rätterna i sig kan variera beroende på var i Spanien du befinner dig och det kan anpassas efter vilken årstid det är. Några exempel på rätter som kan passa bra på tapasbordet är tortillas, calamares (bläckfisk), ansjovis, långkokt oxkött, grillade räkor och patatas bravas eller någon annan sorts potatisrätt.

Så serveras tapas

Tapas fungerar både som lunch eller middag. Om du vill äta som de gör enligt det spanska köket bör maträtten förtäras mellan arbetet och middag eller som en lunchmåltid på helgen. Tapas är en spansk version av plockmat. Om du planerar att bjuda gäster på tapas ska du tänka på att rätterna ska ätas som i en munsbit. Lägg upp rätterna i passande skålar eller servera dem på fat med hjälp av pinnar så de lätt kan tas med handen.

På restaurang beställer du in de rätter som du är sugen på och därefter kan du och ditt sällskap börja äta en riktigt god tapasmåltid. Om du vill försäkra dig om att du följer det spanska temat ska du dricka sangria till. Men det går förstås bra med andra typer av drycker. Eftersom tapas består av olika charkuterier kan det vara gott med rött vin till.